Egri Balassi Bálint Általános Iskola

Határtalanul

Határtalanul
 
Újra Kalotaszegen jártunk
 

Hatodik alkalommal vágtunk neki, mi Balassisok a határon túli magyarság megismerésének.

Hová is mennénk, mint az általunk kedves Kalotaszegre, ott is a Felszeg magyar szigetére, Kalotaszentkirályra.

Mire emlékszünk?

Kalotaszentkirályon ugyanolyan szeretettel fogadtak bennünket, mint ahogyan a múlt évben
elengedtek. Itt minden a régi, a templom, a hintaágy az udvaron, a kemence és Misi, a
kandúr is megvan, ugyanolyan szemtelen, mint volt tavaly.

Még jobb időt fogtunk ki, mint a múlt évben, ragyogó időben kerestük fel a Nagy-Sebes (Dragon) völgyzáró gátját és gyönyörködtünk a tájban és a még hófödte csúcsokban. Beazonosítottuk a Vigyázó csúcsát és a Lóhavast térkép segítségével.

Határtalanul program keretében máshonnan is érkeztek az anyaországból csoportok, így Hajdúböszörményből és Berhidáról. De találkoztunk nyugdíjas ausztrál házaspárral, akik 6 hónapra jöttek Erdélybe. Nekünk sajnos csak 4 napra volt pénzünk.

Találkoztunk a helyi iskolásokkal. A sportpályán métáztunk, ami döcögősen indult, de azután főleg a helyiek nagyon belejöttek, jól elpáholtak bennünket. Majd egy spontán focimeccs nyúlt bele a vacsoraidőbe.

Mivel szinte mindegyik csoport focimeccset és szemétszedést ír a programba, mi 35 cserép virágot vittünk és a méta játék kellékeit. A virágokat az erődített templom kertjében ültettük el. Ez egy igazi közösségi munka volt, házigazdánk, István bácsi vezérletével. A napközbeni ragyogó napsütéses idő ellenére reggelre fagyott a mélyebb részeken, aggódtunk a virágok miatt. De a templom dombtetőre épült, ez megvédte a virágainkat.

Nagyváradon a Szt. László székesegyház dolgozói nagy eseményre készültek. Először nyílt lehetőség városi körmenet keretében kivinni a Szt. László hermáját. Mindenki ezzel foglalatoskodott, a kincstárat is kutyafuttában mutatták be, de utána még hagytak nézelődni úgy 10 percig.

Nagyon tetszett a kürtőskalácssütés. Láttuk a teljes folyamatot a begyúrt tésztától a kész kalácsig. A kalácsot villanymotor forgatta a nyárson, melyet gépkocsi ablaktörlőjéből fabrikáltak.

A 4 nap hamar elrepült, de megmarad diákjaink emlékezetében.