Egri Balassi Bálint Általános Iskola

Iskolánk története

Ismerje meg iskolánk történetét, fejlődését és hagyományait. Fedezze fel az oktatásunk színvonalát és a sokszínű rendezvényeinket. Büszkén őrizzük múltunkat és példát mutatunk a jelen és jövő tanulóinak.

Intézményünk 2022-ben ünnepli fennállásának 43. évét. Intézményünkben 24 tanterem, szaktantermek, tanuszoda (jelenleg nem üzemel!), hatalmas tornaterem áll a tanulni vágyók rendelkezésére. Iskolánkat 1979-ben, az ENSZ Nemzetközi Gyermekévében adták át az akkor roham tempóban fejlődő Felsővárosban, akkori nevén a Csebokszári lakótelepen.A még csak félig kész iskolában 900 tanulóval indult a képzés, de hamarosan 1540 iskolással, 46 tanulócsoportban, 107 pedagógussal zajlott a színvonalas oktató, nevelő munka. Iskolánk ma is az egyetlen olyan tanintézmény, ahol úszásoktatás folyik, saját úszómedencével, szakoktatók segítségével. 1987 óta számítástechnikai tagozattal, 1991-től német- és angol nyelvi tagozattal bővült a képzési paletta.

5 számítógéptermünkben színvonalas oktató munka folyik szaktanárokkal, rendszergazdai segítséggel.
1980-tól már olyan kislétszámú fejlesztő osztályok indultak, melyek esélyegyenlőséget biztosítanak az arra rászoruló tanulók számára.1990-ben felvettük a nagy reneszánsz költő és végvári vitéz, Balassi Bálint nevét.

A reneszánsz évforduló és a 30. éves születésnapunk alkalmából intézményünkben a 2009/2010. tanévben szinte minden hónapban rendeztünk kiemelkedő, városi szintű vetélkedőket, emlékműsorokat, megemlékezéseket.

2011. szeptember 1-től iskolánkkal összevonták a Felsővárosi Általános Iskolát. Az ott dolgozó pedagógusok és a diákok a Balassi épületében folytatják munkájukat és tanulmányaikat.A DÖK (Diákönkormányzat) és a szabadidőfelelős lelkes munkájának köszönhetően a tanulók sokszínű rendezvényeken vehetnek részt: mikulásnapi-, húsvéti játszóház, Halloween, jégfarsang és jelmezes farsang, gyermeknapi egésznapos játékok, Ki mit tud?, erdei iskola, nyári tábor, stb.

Iskolánk múltját kiállításokon, évkönyvekben, iskolaújságban és CD- felvételeken rögzítettük. A múlt emlékeit hűségesen megőrizzük, a mai tanulóknak példát mutatunk azzal, hogy a hagyományokat tovább visszük. Büszkék vagyunk minden kiemelkedő tehetségű tanítványunkra, arra a színvonalra, amelyet méltán ismer el a fenntartó Egri Tankerületi Központ és a város vezetése is.